Biografie

Jakoba Havinga-de Jong (1986), omschrijft zich als een 'maker': beeldend kunstenaar, iemand die alles kan maken wat ze bedenkt. Ze studeerde Autonome Beeldende Kunst aan de Hanze Hogeschool, Academie Minerva in Groningen. Naast deze studie behaalde ze haar propedeuse voor Beeldende Creatieve Therapie aan de Stenden Academy in Leeuwarden.

In haar werk staat licht centraal. Licht fascineert haar: het is ongrijpbaar en onmisbaar, heeft een sterke symboolwerking, maar is ook puur praktisch inzetbaar. Ze combineert natuur en (licht)techniek tot één natuurlijk geheel. Ze vindt manieren om lichtbrengende techniek zo te verwerken of bewerken dat het natuurlijk wordt. Dit leidt tot kleine lampjes gebaseerd op bioluminescentie: het project Levend Lichtje.

Jakoba waardeert ambacht en goede beheersing van technieken, en werkt daarom voortdurend aan het verbeteren en uitbreiden van haar vaardigheden. Volgens haar moet beeldende kunst op zichzelf staan en geen woorden nodig hebben. Kunst heeft te maken met de begrippen 'schoonheid' en 'waarheid'. Kunst moet ergens over gaan, een doel hebben -niet noodzakelijk een praktisch doel- en niet alleen van belang zijn voor de maker zelf. Kunst moet zijn doel bovendien bereiken.

Naast haar werk als kunstenaar is ze sinds 2009 ook webdesigner. Ook was ze enkele jaren webshopmanager, maar balanceert nu moederschap naast eigen kunst en freelance vormgevingsopdrachten. Tussen al deze zaken door verdiept ze zich in electrotechniek en koken.