[Home]

Biografie

Mijn naam is Jakoba Havinga-de Jong (1986), ik omschrijf me als een 'maker': beeldend kunstenaar en autodidact webdesigner, iemand die alles kan maken wat ze bedenkt. Ik studeerde Autonome Beeldende Kunst aan de Hanze University, Academie Minerva in Groningen. Naast deze studie behaalde ik mijn propedeuse voor Beeldende Creatieve Therapie aan de Stenden Academy in Leeuwarden.

Ik waardeer ambacht en goede beheersing van technieken, en werk daarom continue aan het verbeteren van mijn vaardigheden. Beeldende kunst moet op zichzelf staan, geen woorden nodig hebben. Kunst heeft te maken met de begrippen 'schoonheid' en 'waarheid'. Kunst moet ergens over gaan, een doel hebben -niet noodzakelijk een praktisch doel- en niet alleen van belang zijn voor de maker zelf. Kunst moet zijn doel bovendien bereiken voor het 'goede kunst' genoemd kan worden.

In mijn beeldende kunst staat licht centraal. Licht fascineert me: het is ongrijpbaar en onmisbaar, heeft een sterke symboolwerking, maar is ook puur praktisch inzetbaar. Ik combineer natuur en (licht)techniek tot één natuurlijk geheel, en balanceer conceptuele abstracte elementen met beeldende elementen. Ik probeer een manier te vinden om (lichtbrengende) techniek zo te verwerken of bewerken dat het natuur wordt. Dit leidt momenteel tot kleine lampjes gebaseerd op bioluminescentie: planten, schimmels en dieren die hun eigen lichtsignalen uitzenden.

Sinds 2004 heb ik me diverse scripttalen en website-systemen eigen gemaakt, waaronder HTML, CSS, PHP, JavaScript, Flash Actionscript, MySQL, Python etc. Sinds 2009 pas ik die kennis toe in het bouwen en onderhouden van diverse websites, en beheer onder andere de RPG-website Myrofas, de website van pianist Johanan Havinga en het duo Passies en Havinga.

Ik was enkele jaren webshopmanager, maar balanceer nu het fulltime moederschap naast eigen kunst en freelance vormgevingsopdrachten (websites, posters, flyers). Tussen al deze zaken door verdiep ik me in electrotechniek en koken. De combinatie van al het voorgaande resulteert in twee kleine kinderen met een rotsvast vertrouwen dat mama al hun speelgoed kan repareren.

Ik werk in opdracht. Voor opdrachten, neem contact op met info@jakobahavinga.com

© Jakoba Havinga 2010-